Verslagen 2018

Ritverslagen, laatste nieuws, ... kortom alles over onze belevenissen

Rondje van de baas 2018

Gentse mosterdsauce van den Aldi.

 

Nu weten we waar we onze mosterd moeten halen. Stel de voorziene rit één week uit en het weer is in orde. Was dat zo met het rondje van de Pastoor, deze keer is het weer van dat met het rondje van den Baas. Zodus op donderdag 13 april 2018 is het verzamelen geblazen om 9u30’ aan het station  van Heide. Alhoewel de gezamenlijk nationale pers op een eiland in de Middellandse Zee in conclaaf zit met de kopstukken van de lokale politiek, dagen er toch 14 fietsers op. Zelfs Bruno versie 2.0 is aanwezig. Want zeg nu zelf: kent er iemand een Bruno bij de Heidestoempers die te vroeg is?  En  met een gekuiste fiets, 14 dagen geleden!  Maar de strafste stoot volgt later.

Ook van de partij en dat doet ons dubbel deugd is Ludo Block, na een jaar vol miserie, veel revalidatie en een uitzonderlijk sterk karakter! Langs Putte en Berendrecht belanden we in de haven. De Badische Anilin- & Soda-Fabrik laten we letterlijk links liggen, het golfterrein van Reimerswaal dan weer rechts. En daar daagt onze vijftiende man op: Hugo uit Essen, de kilometervreter.  We volgen  nu de kronkels van ’t Scheld langsheen Waarde en Kruiningen. Verderop steken we langs de sluizen het kanaal door Zuid-Beveland over om in Hansweert te belanden. Op de kerktoren van ’s- Gravenpolder is de haan vervangen door de haring, als teken dat het hier vroeger een vissersdorp was. Vanaf hier zullen we kilometers over onontdekte wegen rijden. Vooreerst komen we door ’s- Heer Abtskerke met zijn eeuwenoude kerk, mét scheve toren.

De Johannes de doper kerk van ’s-Heer Abtskerke uit de 15de eeuw.

 

In ’s-Heer Arendskerke is inpakkunstenaar Christo aan het werk. De toren van de kerk is er helemaal ingepakt ter restauratie. Tenslotte rijden we door Wolphaartsdijk alwaar de molen de Hoop een paar keer verhoogd is om meer wind te vangen. En dan komen we aan het Veerse Meer bij “Den Baas en zijn Madam”. We hebben een mooi zicht op het meer dat er vandaag nogal mistig  bijligt.  De  voertaal is hier plat Gents, een hele verademing is dit pezeweverland! De spijskaart wordt ons aangeboden.   Het  is  een  stevige  plank  dat  ge  eventueel  ook  als  doorslaggevend  argument kunt gebruiken. De ene zijde is in kleine druk volledig gevuld met vele soorten bier, waaronder ALLE trappisten…dus ook die uit Italië, Oostenrijk, USA en Westvleteren! Maar de andere zijde is nog veel straffer. Zo lezen we onder Uuftgerechten, vergeet niet, we zijn hier bij de stroppen: “T-bone (500 gram) in een emmer gesmeten, gemarineerd en op een taloore gesmeten. Tis topen dat hij blijft liggen.” Een ander gerecht wordt nog plastischer beschreven: “ Nen entrokloot van nen alven kilo, kapot geschoten in de wei, in stukken gesneden, kapot gehakt en alle hoei stukken mee henomen naar uis. En voor de titel van dit stuk hebben we gekozen voor: “Een Belgse varkenssteak (500 gram) mee Gentse mosterdsauce van den Aldi, kost mij € 1,00 inkoop en ik verkoop da aan under veur…(gouwe gandel)!: €21,50. Nog ééntje om het af te leren, dit keer in de vissector: “Boven op elkaar gesmeten gebakken paling gestolen bij mijne visboer terwijl hij lag te maffen op zijn toonbank.”


Het is er een vrolijke boel, maar we houden het toch maar bij een “uitsmijter mee spek en kaas”. Maar er is bij onze theeliefhebbers nog een verrassing van formaat: green tea lemon N° 55, speciaal voor onze “Club 55”! Bruno 2.0 heeft er echter allemaal geen tijd voor want, misschien weet hij het zelf nog niet, hij is cinefiel geworden. Om de trein op de Wildert van 4 uur te halen om in ’t Stad naar de cinema te gaan met “zijn madam”, heeft hij net de tijd voor één consumptie en een boterhammeke.  En Bruno wat speelden ze?


 

Het uitzicht op het Veerse Meer op zonner dagen.  Aan de overkant ligt Kortgene.

Daarnaast onze eigen clubthee! 

 

Aan het raam met zicht op het Veerse Meer. Dirk ontdekt juist thee N° 55.Terug op pad hebben we de wind tegen. We komen voorbij de plek aan de Zandkreekdam, waar de Stoempers hun bevoorrading hebben bij de van der Poel Classic. Daarna rijden we door Wilhelminadorp en langs de Oosterschelde. In plaats van deze te volgen tot in Wemeldinge, draaien we Kattendijke in. Tussen de landbouwbedrijven door komen we terug aan het Kanaal door Zuid- Beveland. We nemen niet de grote baan naar Yerseke, maar rijden door het natuurgebied Yerseke Moer, een schitterend vogelreservaat, waar ik bij mij verkenning vorige week nog een lepelaar zag zitten.
 

 

Terwijl de zwarte rotganzen gaan vliegen, zijn de brandganzen zich van geen kwaad bewust. Maar deze foto is niet al rijdend van op de fiets gemaakt…
 

Enige nadeel is dat we op een behoorlijk onorthodoxe manier een grote baan moeten oversteken. Het laatste plekje dat we anders nooit aandoen is Oostdijk. In Gawege komen we stilaan op bekend terrein. We passeren nog Rilland en in Ossendrecht nemen we afscheid van Hugo. Ondertussen is  het lichtjes beginnen regenen, dan toch! Op de grote baan naar Putte verlaten ook  de Stabroekenaars ons evenals Ludo, die deze test met glans doorstaan heeft! Maat, ge hebt dat schitterend gedaan!!!

Als we in ’t Centrum aankomen na 140 kilometer met 28,6 gemiddeld zitten er enkele dames aan een koffietje te slurpen. Zij zijn op hetzelfde uur als wij vertrokken en kunnen niet geloven dat wij op die tijd tot aan het Veerse Meer zijn gereden.  Straffe gasten zijn wij, al zeggen we het zelf!

 

Op de fiets zijn wij baas, maar wie nu écht den baas is, dat weten we nog altijd niet… Guy