Verslagen 2017

Ritverslagen, laatste nieuws, ... kortom alles over onze belevenissen

Drimmelen 2017

Met de vlag halfstok naar Drimmelen.

 

“Mooi weer zal het niet zijn, maar er wordt nauwelijks regen voorspeld. De wind zou blazen uit het NO, dus wind op kop in het heenrijden. Met andere woorden: we zullen het er op wagen.” Dat waren mijn wijze woorden als vooruitzicht voor onze rit naar Drimmelen van 4 mei 2017. Blijkbaar mijn roeping als weerman gemist.  Met 20 waaghalzen staan we dan ook om 9 uur paraat is Heide.

Die wind, dat valt nog wel tegen, maar twee Sterke Jannen, waaronder niet de Caje, komen de troepen  vooraan versterken. Als Jack de sjampetter dan nog voor mij komt rijden zit ik helemaal in een zetel.

Vorige week is de rit uitgesteld omdat heel Nederland uitgebreid de 50ste  verjaardag van zijn rosse koning

moest vieren.  Nu vallen ze alweer in het andere uiterste want de vlaggen hangen halfstok.  Die mens heeft  toch niet te veel gevierd zeker??? Of zijn wij, de Heidestoempers, al niet meer welkom in het land van Wilders??? De meest waarschijnlijke uitleg is echter dat morgen, 5 mei, de bevrijding wordt gevierd en  vandaag de doden die vooraf gingen. Met algemeenheid van stemmen wordt deze redenering gevolgd, zodat we weer met een gerust gemoed kunnen “stoempen” in het land van de Kezen.

Als teaser had ik via WhatsApp de foto van een kapel doorgestuurd…

 

Halte aan de kapel van Saint-Louis.

 

Wel, als je van Zegge komt, dan duikt tussen de velden ineens Rome op. Het is te zeggen de koepel van de kerk van Oudenbosch, schaalmodel van Sintepieter. Kijk je echter beter, dan zie je nog een kleinere koepel en dat is dus de Saint Louis kapel, die hoorde bij het internaat met zelfde naam. De voorgevel van beide Godshuizen zijn dan weer kopieën van een andere kerk in Rome, met name de basiliek van Sint Jan van Lateranen. En daarmee is de link met Rome nog niet volledig want als ik mijn iPhone bovenhaal om een foto te maken stel ik tot mijn vreugde vast dat er op mijn scherm een klok verschijnt met daaronder de naam “Roaming” ongetwijfeld een App die je rechtstreek in contact brengt met de Heilige Stoel of zou het met de Osservatore Romane zijn, het parochieblad van het Vaticaan?  Wat een service, de techniek staat werkelijk voor niets meer…

Nu moet ik er bij vertellen dat de kapel van Saint Louis heel moeilijk te vinden is. In een klein straatje moet je doorheen een poort rijden en dan helemaal achterom op een binnenkoer, daar is het. Juist op het moment dat we daar aankomen rijdt Jack lek en kunnen we de kapel met bijhorende gebouwen op ’t gemakske bewonderen. De internen van vroeger zijn vervangen door oudere van dagen en met één van hen kunnen we een babbeltje slaan. Vanwege de President, jong van hart, moet ik vermelden dat we alzo te weten zijn gekomen dat de basiliek van Oudenbosch op schaal 1/5 is gebouwd tegenover Sint Pieter. Zodus: de koepel van Oudenbosch is 63 meter hoog en dus is Sint Pieter 315 meter of bijna zo hoog als de Eifeltoren. Straffe toeren.

Terug de beuk erin en via Zevenbergen en Moerdijk komen we in Lage Zwaluwe, waar er een plaatselijke omleiding is. Daardoor zien we alleen de achterpoortjes van de mooie huizen die er in de hoofdstraat staan. Even verder fietsen we de dijk op.  Je rijdt hier langs één van de vele grote rivieren van Nederland, met name  de Amer. Aan de overkant ligt het Nationaal Park De Biesbosch. En onder je wielen liggen hopen schapenkeuteltjes en als je niet oppast ook hun producenten.

Maar zonder dat er ritueel geslacht moet worden bereiken we ’t Voske in Drimmelen, mooi gelegen aan het water. Dat wij daar met 20 aankomen en allemaal willen eten is geen enkele reden tot paniek. Binnen het uur staan we allemaal terug buiten…met een overvolle maag.

En dan volgt de tweede verrassing van de dag. Drimmelen is namelijk zo’n mooi dorpje met een gracht met huizen er naast. Die gracht heet net als in Amsterdam de Herengracht. En die volgen we. Wanneer de  bewoning gedaan is, rijden we verder langs die gracht met aan de kant kaal geschoren knotwilgen. Uiteindelijk komen we in de buurtschap Oud-Drimmelen die…9 huizen telt. Het volgende gehucht is Hoge Zwaluwe en daar krijgt Jack ineens een opstoot van devotie. Hier zou hij elke zondag wel naar de mis willen gaan.  Reden: de  kerk is omgevormd tot een Horeca zaak. Daarna komen we, met de wind stevig in de rug, op het vertrouwde parkoers doorheen het mooi aangelegde Etten-Leur. Een kilometers lang biljartlaken schudt ons tot in Klein- Zundert. Nog even moeten we het wat rustiger aan doen want het fietspad naar Achtmaal is in erbarmelijke staat. In Nieuwmoer draait de delegatie van Essen af.  Een school in het Scheel moeten we storen omdat zij  heel de straat hebben ingenomen om volksspelen te organiseren. Maar ze nemen het sportief op en moedigen ons zelfs aan. En zo bereiken we na 130 kilometer aan 27,4 km/u gemiddeld het Centrum waar geklonken wordt op de mooie rit.

Guy

 

Wachten op de binnenkoer van Saint Louis terwijl Jack een nieuwe band steekt. Rechts zicht op de molen van Etten-Leur.

 

Auteur: Guy Crikemans