Verslagen 2016

Ritverslagen, laatste nieuws, ... kortom alles over onze belevenissen

Verrassingsrit 2016

Verrassingsrit 18 augustus 2016.

Het is prachtig weer, we zijn met achttien deelnemers aan het vertrek in Heide. We nemen zoals gepland de fietsostrade richting de Ster. Door werkzaamheden thv het station in Kalmthout nemen we de Standaertlei en vervolgens de Lindendreef om de Ster te bereiken. In de Lindendreef staan een aantal kapellekes waarvan ik dacht dat ze de kruisweg moesten voorstellen, Guy en Herman weten wel beter, het zijn de mysteriën van de rozenkrans. Van Herman de Ridder had ik wel gedacht dat hij dit moest weten, hij woont tenslotte in de Lindendreef. Via de Verbindingsstraat komen we in Essenhoek en nemen zoals gewoonlijk de Vleetweg, Hollandsedreef en vervolgens de Zoom. De Zoom is een oude turfvaart die naar Bergen op Zoom loopt, sinds een aantal jaren is daarlangs een prachtig fietspad aangelegd, blijkbaar toch nog niet door iedereen gekend. Intussen, tot mijn verwondering, verneem ik dat de meeste deelnemers nog niet op de hoogte zijn van onze bestemming. Jack, in een vorig leven nog rechercheur, had niet meer nodig dan mijn tip om de bestemming te kennen. Speurneus voor het leven,’t is niet iedereen gegeven. Via Nispen komen we uiteindelijk aan de “Langeschouw”, een naam niet gekend door Walter. Vreemd voor iemand die  toch al heel wat fietskilometers op de teller heeft staan. We nemen de Hoeksestraat richting Schijf, “De Dood” laten we uiteraard letterlijk en figuurlijk links liggen. Richting Sprundel volgen we een deel van de Van Gogh route, niet toevallig, Van Gogh is geboren in Zundert en is, of beter, was van de streek. En ik ben U geen oor aan ’t aannaaien, de Vincent had er wellicht blij mee geweest. Via Vluchtschoot, Rith komen we aan de ontknoping van de verrassing. Er is de IKEA toren, de A16 en de Weerijs of Aa.

 

Onze bestemming is waar de Mark en de Weerijs of Aa samenvloeien, namelijk Breda!! Eén van de mogelijke verklaringen omtrent het ontstaan van de naam Breda is: Breed aan de Aa.

Even verderop stoppen we voor de middaglunch bij de afspanning “Dennenlucht”. Toepasselijker kan de naam niet zijn. We bevinden ons midden het oudste aangeplante naaldbos van Nederland, 600 hectare groot. Na de middagstop fietsen we langs de Galderse meren, deze zijn ontstaan door zandwinning ten behoeve van de snelweg A16/E19, zowat het equivalent van onze Ekerse Putten. Via Breedschot en Stuivezand waar we nogmaals de Aa oversteken komen we tenslotte in Klein Zundert. In de toekomst zal ik om verwarring te vermijden steeds de Aa als naam gebruiken. Zou de Aa misschien van naam veranderen tijdens strenge winters wanneer de Bredanaars hun noren aantrekken om de bevroren Aa te gaan beschaatsen onder luid gejoel “ er is Weer ijs”. Dan zal ten gevolge van de klimaatopwarming de “Weerijs” op houden te bestaan. Probleem opgelost. Vanaf Klein Zundert richting Achtmaal kent bijna iedereen de weg, af en toe denk ik toch nog een minder bekende weg te kunnen nemen. Ter afsluiting zijn we gestopt in de Zwarte Hond, ja Kathleen, waar moeten wij heen als het parochiecentrum gesloten is? Volgend jaar neem je maar een wintervakantie! Ten slotte nog een foto van twee sterk verbaal en fysieke jonge mannen. Uit beleefdheid ga ik de ouderdom van hen niet prijsgeven maar wel een tip: samen zijn ze bijna 4X ouder dan het bestaan van de Heidestoempers en volgend jaar geven zij een heel grooo..t feest.

 

Uw verslaggever,
Dirk

 

Aantal deelnemers: 18
Het weer: 10/10
Afstand: iets meer dan 100km tot de Zwarte Hond
Gemiddelde snelheid: onder de 30km/h

 

 

Auteur: Dirk Wouters