Verslagen 2016

Ritverslagen, laatste nieuws, ... kortom alles over onze belevenissen

Stoempers Kookclub 3-11-2016

FRANS VORSSELMANS, onze culinaire chef.

We moeten daar eerlijk in zijn, beste lezers, het is alweer een tijdje geleden dat oer-stoemper Frans Vorsselmans de A1 op zondagochtend aan flarden reed.  Tegenwoordig durft Frans, als de wekker in de Kievitstraat afloopt om acht uur, tegen zijn Marleen al eens zeggen : “Marleen, volgens mij is het weer te slecht om vandaag te fietsen, we blijven nog een uurke liggen.”

Frans is een man met zelfkennis. En met ambitie!  Sinds Frans beseft dat hij het verschil in de polder niet meer zal maken op twee koerswielen, heeft hij zich tot amateur-chef-kok ontwikkeld.  Hij is daar radicaal in. 

Marleen Vorsselmans: “vroeger, toen mijn Frans bij den EBES werkte (nvdr Frans werkte zich bij EBES op van klerk tot CEO) kon hij nog geen ei bakken. Toen  Frans met pensioen ging, riep hij plotseling uit dat de keuken zijn terrein was.  Ik mag zelfs niet meer meehelpen met de afwas.  ‘Uit de weg’, zegt Frans dan, ‘de keuken, dat is voor venten.’ Sinds Frans gepensioneerd is ben ik ook zeventien kilo bijgekomen. Frans gelooft culinair nogal in kwaliteit én kwantiteit.

Tot daar het relaas van de sympathieke echtgenote van Frans.  En zo geschiedde dat, door  Frans zijn liefde voor de Heidestoempers en zijn ambitie om de beste amateur-kok van het grensgebied ‘Kalmthoutse Heide/De Zoom’ te worden, een nieuwe subdivisie van onze geliefde club het leven zag : de kookclub.

Op donderdag 3 november riep chef-Frans zijn mannen samen in de keuken van ’t Centrum (kostprijs : een potje rijstpap voor Kathleen). ‘En garde’, zei Frans, en als brave soldaten begonnen wij op commando met onze garde in potten en pannen te roeren.

 

Frans toont aan zijn gemotiveerde apostelen hoe een perfecte Hollandaisesaus wordt gemaakt.

 

Het was een heerlijke avond, in alle betekenissen van het woord, mede door de assistenten  Wikitheo (chef puree) en Eddie (chef dessert).  Uiteraard zelf was de meeste eer voor de chef-kok zelf.  Op een onnavolgbare manier creëerde Frans een ‘Hollandaisesaus’ waar Hollander Sergio nog wat van zou kunnen opsteken.

Stonden op het menu :
• krabcocktail à la François
• cressonpuree , zalm en witlof
• rijstpap met melk recht uit de boerderij-emmer
• en uiteraard plat en bruisende water.

De recepten zijn beschikbaar bij chef Frans en zijn helpers Theo en Eddie.

Met dank voor spijs en drank,

Uw Verslaggever,
Chris.

 

 

 Auteur: Chris Van den Abeele