Over ons

Wij zijn we? Wat doen we? Wat drijft ons?

Over ons

Hoe het allemaal begonnen is... We zeggen en schrijven 1973. Ik had van een toenmalige collega een tweedehands koersfiets gekocht. Het was een rode Flandria met Campagnolo groep met 2x5 versnellingen. Nu zou ik nog enkele fietsliefhebbers bij elkaar zien te vinden om bij goed weer op zondagmorgen een gezellige, ontspannende toertocht te maken. Er werd mij verteld dat er elke zondagmorgen, in de zomer om 9.00 uur en in de winter om 9,30 uur, op de Heikant in Kalmthout een groepje fietsliefhebbers bij elkaar kwamen voor een fietstocht van ± 50 km. Wanneer ik mij op een zondagmorgen in mei 1973 dan bij dit groepje aanmeld op de Heikant ben ik voor hen nog een onbekende, maar degene die naar mijn inschatting als leider van de groep fungeerde, verwelkomde mij met de woorden Als ge zegt wie ge bent, dan moogt ge meefietsen met ons. Dit was het welkomstwoord van de ons welbekende René Stevens. En zo is het voor mij begonnen. Het groepje pioniers, die ik daar in mei 1973 voor het eerst ontmoette en waaruit later de Heidestoempers zijn ontstaan, waren : René Stevens, Marcel Stevens (Facteur), Marcel Stevens (grote Marcel), Hugo Stevens, Herman Stevens, Frans van Thillo, Marcel Meeusen, Fonne Smeulders, Ludo Van Loon, Jos Bernaerts (Elektricien), Rob Bernaerts, Fred Francken. In die tijd werd er nog geen vast parcours gevolgd. Elke zondagrit was als het ware een verkenningstocht in de Noorderkempen. Het enige probleem waar we toen mee werden geconfronteerd was, goed bereidbare wegen te vinden.Wie herinnert zich nog de kasseien tussen Polygoon en Brecht; het fietspad naar Sint Job in`t Goor was er nog niet; de hel van het noorden was nog een echte hel; in de Rillandse polder lagen nog heel wat kasseien (zoals de 2e dijk en de 3e dijk); ook de polderdorpen Berendrecht en Zandvliet waren nog goed voorzien van kasseien. De grootte van de groep varieerde in die tijd tussen de 8 en 10 fietsers tot max. 12. De naam Heidestoemper was nog niet uitgevonden. Iedereen reed in eigen outfit. Een sponsor was er ook nog niet. Maar de groep kreeg stilaan meer bekendheid en groeide stelselmatig aan. Het is onder impuls van de hierboven genoemde pioniers, met medewerking van de toenmalige sportclub Heikant Sport dat in 1975 een fietstocht naar Lourdes werd georganiseerd. Deze eerste grote tocht heeft zonder twijfel een flinke duw gegeven in de verdere groei van onze wielerclub. Het is ook korte tijd daarna (eind 1975- begin 1976?) dat op initiatief van L. Mariën de naam Heidestoemper wordt gelanceerd. L. Mariën zal later ook de eerste voorzitter worden van de Club. De daaropvolgende jaren volgen er nog grote tochten, zoals: Antwerpen-Siegen (Rubensjaar), Rome-Kalmthout, Kalmthout-Kopenhagen-Velje, Wenen-Kalmthout, enz.
© Marcel Smout

Sinds de tijd die hierboven beschreven is, veranderde er wel het een en ander. Zoals iedereen weet is sinds jaar en dag Renault Van Trier onze vaste hoofdsponsor die dan ook samen met de naam Heidestoemper in hun fluo geel tenuke tot ver buiten Kalmthout gekend is. Dit heeft zeker te maken met het feit dat ondertussen de club meer dan 220 leden telt waarvan er elke zondag toch een 80 op de baan of in het veld te vinden zijn.
Onze activiteiten op sportief vlak bestaan hoofdzakelijk uit een vaste zondagse rit en in de week op dinsdag en donderdag een andere vaste toer. Ongeveer één keer per maand wordt er een grotere toer gereden (met volgwagen) van ongeveer 140 km. En die gaan alle kanten uit; Vlissingen, Scherpenheuvel, Zeelandbrug, Temse en de Scheldeboorden, Voor de goed getrainde fanaten kan in het bouwverlof een tocht van 300km worden afgeknauwd. Enkele organisaties van bevriende clubs en verenigingen staan ook jaarlijks op onze agenda: Javadorit, Lelieclassic, Rondrit Berkenbeek, Mosselfestijnen (het hoeft niet altijd op de fiets te gebeuren) en een helpende hand in de organisatie van de Grote Prijs Bosduin (cyclocross). Als meer arbeidsintensieve organisaties hebben we onze Adrie van der Poel classic, Van Trier-Bosduin Classic en het clubkampioenschap. Deze zijn respectievelijk een wegrit, een veldtoertocht en een vriendschappelijke interne krachtmeting. Alle winsten die gemaakt worden met de AvdP-classic en de Van Trier-classic worden in hun gedeeltelijk weggeschonken aan goede doelen, zodat we in 2010 ruim € 7500 mochten weggeven.
Mensen die graag met de fiets op vakantie gaan, kunnen zich inschrijven voor een reis naar Mallorca en/of naar Frankrijk. Als eendaagse hebben we dan weer uitstappen naar de Ardennen op ons programma staan.
Om al onze leden te kunnen bereiken, komt elke maand het blad 't fietske uit. Hierin bundelt onze grafisch ontwerper de kalender met komende activiteiten, verslagen van al wat wriemelt onder de leden, praktische informatie, de laatste roddels opgevangen door de voorzitter, enz...